Een verzameling planten maakt nog geen tuin. Er moet samenhang zijn en elke plant- en materiaalkeuze moet ten dienste staan van de gewenste sfeer en 'geest van de plek'. In onze beplantingsplannen daarom geen schreeuwerig perkgoed maar borders met meer natuurlijke bloemen en grassen die rust en harmonie uitstralen (P. Oudolf).
Daarnaast vind ik het leuk om met name bijzondere bomen en struiken te gebruiken.
Het leuke van mijn vak vind ik het spelen met harmonie en contrast in vorm en kleur bij plantcombinaties. De achtergrond is vaak belangrijker dan de plant zelf. Zo ben ik altijd op zoek naar spannende en elkaar versterkende combinaties. (1+1=3, geef ik ook lezingen over).
Mooi combineren 'verticalen' met 'horizontalen' (foto 1),
strakke massieve bolvormen met wazige structuren (foto 2),
en gelijkvormige structuren verschillend in kleur (foto 3).
1. Contrast in vorm, harmonie in kleur
2. Contrast in vorm, contrast in kleur
3. Harmonie in vorm, contrast in kleur
In ontwerpfase houden we rekening met klimaatbestendigheid, hergebruik en ecologie. Om drinkwater en milieu te ontzien passen we veel droogte- en ziekteresistente planten toe. Alsmede prairieplanten(*) en bodembedekkers(**). Mijn eigen tuin heb ik in 't hele droogtejaar 2022 2x gesproeid!
(*) Prairieplanten zijn veelal robuste en langbloeiende planten uit N-Amerika, met een natuurlijke uitstraling (Echinacea, Salvia, Knautia, Stipa etc.). Deze planten vragen over het algemeen minder water, mest en bestrijdingsmiddelen en lokken veel insecten.
(**) Een bedekte bodem is ecologisch beter vanwege:
- geringere indringing van vorst in de grond
- stimulering van insecten (vogels) en bodemleven
- minder dichtslaan van grond bij regen
- minder onderhoud, water geven, onkruid wieden